Voel je welkom en volkomen vrij in het prachtige klooster Rosario, dat geheel gerenoveerd is met alle moderne voorzieningen en nog steeds de sfeer ademt van spiritueel rustoord, vier de vreugde die je voelt door stilte, muziek en klankmassage, kom los van de druk van alledag, ervaar de kunst van het loslaten van je ernstige kant.

Stilte is balsem voor je ziel

Eigenlijk weten we allemaal hoe helend stilte en rust kan zijn. Deze stilte retraite is helemaal bedoeld om je het geschenk van stilte, rust een eenvoud te laten ervaren. We bieden je een mogelijkheid om helemaal bij jezelf te komen, om afscheid te nemen van de complexiteit en om je toevlucht te nemen tot de eenvoud. We kiezen voor rust en toewijding als krachtige balsem voor de ziel in deze stilte retraite.

We zijn erg blij dat we als Centrum Zijnsoriëntatie vier keer per jaar in ieder seizoen een stilte retraite kunnen aanbieden en we doen dat ook heel graag. We hebben de afgelopen jaren unaniem enthousiaste reacties gekregen. De resultaten van onze stilte retraites zijn ook voor ons zelf onverwacht positief en indrukwekkend. Ze blijken niet afhankelijk te zijn van de ervaring met training of meditatie. Mindfulness blijkt iedereen gegeven en ieder in gelijke mate goed te doen.

Stilte in een groep is helend voor je hart

Het is heel bijzonder om in stilte in een groep te zijn en het samenzijn te beleven gedurende allerlei gezamenlijke activiteiten in stilte. Verrassend is het hoeveel contact en verbinding er ervaren kan worden juist wanneer je niet met elkaar praat. Dat vormt voor iedereen een leerzame ervaring. Veel mensen gaan merken in zo’n stilte retraite dat contact zonder woorden tot meer verbinding leidt dan contact met woorden.

Vooral ook voor stellen of goede vrienden blijkt een stilte retraite een buitengewoon en verrassend effect te hebben. Een stilte retraite heeft een zuiverende, verlichtende en bevrijdende werking. Een stilte retraite helpt om eventueel aan elkaar opgelopen pijn weg te doen smelten en op een frisse manier de liefde te laten opbloeien.

Bedding door structuur

We hanteren deze week een vast, vriendelijk schema. Dat schema vormt de bedding voor de activiteiten en helpt je de smaak van eenvoud te proeven. Zitmeditatie zal afgewisseld worden met loopmeditatie. We maken gebruik van muziekmeditatie en van bewustzijnsoefeningen. Er zal gelegenheid zijn voor korte individuele sessies, waarin dat wat geraakt wordt, bespreekbaar is met de leiding.

Er is regelmatig gedurende de dag de nodige persoonlijke tijd. De landelijke omgeving is erg geschikt voor wandelingen en bied je de mogelijkheid om de heilzame werking van de natuur te ervaren. Het programma is evenzeer geschikt voor mensen met veel als voor mensen met weinig ervaring met meditatie of met stilte retraites. Waar nodig wordt aan het begin of tijdens de retraite gedurende de sessies meditatie-instructie gegeven.

Ruimte voor bezinning

Met deze stilte week bied je jezelf ook ruimte voor bezinning. Wanneer je tot rust komt ontstaat als vanzelf ruimte voor creativiteit en nieuwe perspectieven op je leven. Dat is sowieso voor iedereen van belang, maar is zeker behulpzaam als er belangrijke kwesties op je pad zijn, zijn geweest of gaan komen.

Door een retraite ga je weer beseffen wat werkelijk betekenis voor je heeft en waar het je écht om gaat. Door het stof van de dagelijkse drukte en opwinding te laten neerdalen, komt dat wat essentieel is, vanzelf meer in beeld en kan weer gaan schitteren.

Inspirerende locatie

We verblijven deze stilte week in het voormalige klooster Rosario in het plaatsje Bever in de buurt van Brussel. Het klooster werd geheel verbouwd met veel respect voor zijn spirituele wortels en voor de omgeving. Je raakt onder de indruk van de liefde, het bewustzijn en het vernuft, waarmee allerlei ecologische principes zijn toegepast. Het klooster beschikt over een mooie tuin, uitstekend geschikt voor lichaamswerk en eventuele loopmeditaties. Er is een uitgebreide spirituele bibliotheek, waar het goed toeven is.

Rosario is in deze periode helemaal beschikbaar voor ons. Het is een prachtige, inspirerende locatie die bij uitstek geschikt is voor een retraite als deze. Het enige wat je hoort zijn de lokale kerkklokken af en toe, de kippen en vooral de hanen van de buren, eventueel de wind, misschien de regen en het toch rustgevende gekletter van de potten en pannen van de kok in de keuken.Rosario is bekend om zijn sacrale muziek bijeenkomsten.

En ook door de sacrale muziek zullen we ons in ons programma laten inspireren.Verder zal er gedurende deze retraite weer heel gezond en met veel liefde door Rosario voor ons worden gekookt. Hiermee biedt deze stilte retraite je de kans om jezelf in vele opzichten -zowel je hart als je ziel, je geest en je lichaam- goed te doen.

Ervaringen van eerdere deelnemers

Verslag Sandra

Hoe het met me gaat? Ik kan volmondig zeggen: goed.

De stilteretraite is voor mij echt van wezenlijke betekenis geweest. Ik ben een blijer mens geworden. Tijdens de retraite lag ik ‘s ochtends vroeg als een kind te popelen in mijn bed om aan de dag te beginnen. Zo sterk ervaar ik dat nu niet meer, maar er is wel iets van blijven hangen. Ik doe de dingen ook met meer aandacht. Schoonmaken bijvoorbeeld, waar ik vroeger een bloedhekel aan had. Het heeft zelfs zozeer een nieuwe dimensie gekregen dat ik de werkster heb opgezegd! Ik ben ook onbevangener geworden in de relatie met anderen, minder terughoudend. En, heel belangrijk, ik heb mensen de dingen vergeven waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou kunnen vergeven. Dat gebeurde overigens al op de laatste ochtend van de retraite, toen ik in bed liggend en luisterend naar het hanengekraai terugdacht aan mijn ervaringen tijdens het mediteren. Voor het eerst van mijn leven kon ik me echt in die mensen verplaatsen en op het moment dat ik dat deed viel het element haat in de haat-liefde verhouding die ik tot dan toe met  hen  onderhield weg. Ik voelde de haat oplossen in het niets.  Geweldig he?

Anderzijds merk ik ook dat de verdieping die ik heb ervaren in het drukke dagelijkse leven dreigt weg te zakken.  Ik mediteer nu weliswaar 2 x 20 minuten per dag, maar ik mis toch de kracht die van gezamenlijke meditatie uitgaat. Ik ben dan ook van plan om deel te gaan nemen aan de introductiecursus zen-meditatie die door het Centrum wordt georganiseerd.  Ook heb ik me opgegeven voor de Open Avond “Aandacht en Mededogen ” onder leiding van Ton Kamphof.

Enne, mocht je weer een stilteretraite organiseren, dan ben ik als het even kan weer van de partij.

Enkele citaten uit het ervaringsverslag van Aafke

“Het samenzijn in stilte had voor mij een troostend en bevestigend effect: ik had mezelf (met enige moeite) toegestaan om me een paar dagen met mijn eigen gemoedsbewegingen bezig te houden en de zwijgende aanwezigheid van de anderen liet mij voelen dat mij dat net zo gegund werd als ik het hen gunde.”

“Mijn eigen denkhoofd, dat mij zoveel opdrachten gaf, de afgelopen tijd, dat ik er doodmoe van was en niet meer bij mijn gevoel kon komen, mocht uitrusten; mijn lichaam, waarvan ik de signalen zo lang had genegeerd, kreeg nu weer de kans om zijn eigen wijsheid aan mij mee te delen.”

“De zorg voor lichaam en ziel, gegeven door onze begeleiders en door Rosario (een mooie locatie met goede bedden, goed eten en een fijne bibliotheek die dag en nacht tot onze beschikking stond) en de vriendelijke, zwijgende aanwezigheid van de andere deelnemers, het heeft er allemaal aan bijgedragen dat deze dagen voor mij een helende uitwerking hebben.”

Deelnemersverslag – Nelleke

Afgelopen week bracht ik door in een klein klooster in België, als deelnemer aan de Nieuwjaarsretraite. Wat gaf de doorslag om in te tekenen op deze stilteretraite? De beschrijving op de site? Het feit dat ik de begeleiders, Ronny en Chris enigszins kende? Het gedachtegoed dat ik mooi vond? Of de mooie beelden, op internet, van Rosario: een klein voormalig klooster met veel liefde en zorg gerestaureerd en ingericht voor dit soort bijeenkomsten?

Lees verder

Inspiratiebronnen

Gedichten zoals

Stilte

Laatst nog zag ik Stilte.

Ze zat op een krukje in de gang,

was erg verlegen,

zei geen woord.

Ze was breekbaar

en omringd door stofjes in het licht.

Ze was heel stil.

Ik sprak haar aan

en ze brak …….

Uit: Ontmoetingen van Geert de Kockere

Dvd’s

Into Great Silence

Into Great Silence is een zeer nauwkeurige, gedeeltelijke stille meditatie over het kloosterleven in zijn meest pure vorm. Geen muziek, behalve de liederen in het klooster, geen interviews, geen commentaar. Het veranderen van de tijd, de seizoenen en de steeds terugkerende elementen van de dag, van het gebed. Een film die bijna een klooster wordt, in plaats van er één weer te geven. Een film van Philip Gröning over bewustzijn, absolute aanwezigheid, over mannen die hun leven hebben gewijd aan God in de allerpuurste vorm. Into Great Silence is de eerste film ooit over het leven in La Grande Chartreuse, de vestiging van de legendarische Kartuizer Orde in de Franse Alpen. De monniken leven aan de hand van eeuwenoude regels en rituelen. De Kartuizer Orde is de meest gesloten orde van de rooms-katholieke kerk en is bijna helemaal verborgen voor de buitenwereld. Dat Philip Gröning toestemming heeft gekregen dit klooster als buitenstaander en vooral als filmer te betreden is een unicum te noemen. Vóór Into Great Silence is er in La Grande Chartreuse nog nooit gefilmd en de laatste foto’s die er genomen zijn stammen uit de jaren 60…

Into Great Silence

De Kracht van de Stilte

Twee uur durende lezing Eckhart Tolle.
Eckhart Tolle staat garant voor een ervaring. Tijdens een evenement in Rotterdam in 2010 maakte Eckhart het publiek op zijn eigen wijze deelgenoot van zijn eenvoudige methode van transformatie. Met zijn zachte stem, zijn humor en grote innerlijke rust weet hij zijn toehoorders van begin tot eind te boeien en de stilte van het moment te laten ervaren. De ervaring van een bezoeker: ‘Deze gedeelde stilte zal me heel erg lang bijblijven.’ Het bijgeleverde boekje bevat citaten van Tolle en foto’s die de stilte kracht bij zetten.

Boeken

Stilte als Antwoord: Sara Maitland

Een fascinerende benadering van het fenomeen stilte: analytisch, persoonlijk, eerlijk en onderhoudend. Stilte als antwoord is een verslag van een zoektocht, een persoonlijk experiment, verweven met de stilte zoals die voorkomt in mythes en legenden, in westerse en oosterse religieuze tradities, in de Verlichting, tot onze ambivalente houding ten opzichte van stilte in onze huidige maatschappij.

Sara Maitland schrijft over de stilte bij de nachtvoedingen van haar dochter, over stilte na seks, stilte als troost en stilte als verzet, ‘een weigering de sociale arena te betreden’.  In haar vloeiende woorden scherpt ze niet alleen haar eigen waarneming, ook die van de lezer. Stilte als antwoord is ook analyse en cultuurgeschiedenis. Met een mooie collectie verhalen over eenzamen; zij die zich vrijwillig terugtrokken, solozeilers, kluizenaars en zij die in isolatie terechtkwamen, opgeslotenen en gijzelaars. Maitland voelt zich verwant met poolreizigers, bergbeklimmers, en andere eenzame avonturiers die zich maten met natuurkrachten. Stilte zoeken lijkt bij haar soms een moderne levensstijl, een vorm van topsport.

Met haar ontwapenende schrijfstijl ziet Maitland kans die kwesties aan te grijpen die de essentie raken van wat het betekent om mens te zijn. Poëtische, intelligente cultuurgeschiedenis van een verdwijnend, waardevol goed. Maartje Somers NRC BOEKEN – De beste boeken van 2009

NBD|Biblion recensie

De auteur beschrijft haar ervaringen en zoektocht naar stilte als levenswijze in combinatie met voorbeelden uit religie, cultuur en geschiedenis. De persoonlijke ervaringen, waarin zij weergeeft hoe ze zich meer en meer terugtrekt in de natuur en haar angsten onder ogen ziet, zijn oprecht en zeer begrijpelijk. De talloze voorbeelden van andere stiltezoekers (het boek heeft een omvangrijke lijst van eindnoten met literatuurverwijzingen) zijn inspirerend en geven het persoonlijke gedeelte een bijzondere kracht. Op deze manier is het zoeken naar en vinden van stilte een voorstelbaar antwoord op alles wat afleidt van een oprecht, gelukkig en vervullend leven. Een wonderschoon boek dat lezers tenminste attent maakt op de eigen verslaving aan lawaai en gedrag dat de echte stilte probeert te vermijden. (NBD|Biblion recensie, F. van Soelen)

 Klik hier voor meer inspiratiebronnen op het gebied van de Stilte